Beza z owocami - mały deser dla wielkich smakoszy

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują  nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

 

Bezy z musem śmietanowo – rabarbarowym z truskawkami

Beza:

·         1 opakowanie bezy Delecta

·         125 ml zimnej wody

Nadzienie:

·         700 g rabarbaru

·         100 g cukru

·         2 płaskie łyżki żelatyny Delecta

·         10 łyżek wody

·         400 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki

·         10 truskawek lub innych owoców sezonowych pokrojonych w plasterki

 

Sposób przygotowania:

1.       Zawartość opakowania z bezą przesyp do miski, dodaj wodę, następnie całość zmiksuj.

2.       Na papierze do pieczenia narysuj 10 okręgów o średnicy ok. 7-8 cm i równo rozłóż na nich gotową masę.

3.       Bezy wstaw na 60 minut do nagrzanego do 140-150 stopni piekarnika.

4.       Rabarbar umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie zasyp cukrem i gotuj ok. 25 minut aż się rozpadnie.

5.       Żelatynę rozpuść w 10 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzej ją lekko w garnku lub mikrofalówce uważając, aby się nie zagotowała.

6.       Żelatynę lekko ostudź, dodaj 2 łyżki musu rabarbarowego, wymieszaj. Następnie dodaj żelatynę do pozostałej ilości musu. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.

7.       Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno i dodaj do przestudzonego musu rabarbarowego, następnie całość delikatnie wymieszaj.

8.       Upieczone i wystudzone bezy przełóż kremem, a następnie udekoruj plasterkami truskawek.

  

Życzymy udanych wypieków!  Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się dobre intencje.

Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.